Vier musici vormen het kloppend hart van dit collectief dat haar succes vindt in drie verschijningsvormen: als kwartet, kamerensemble en compleet barokorkest.
New Collegium is in 2006 (als Collegium Musicum Den Haag) opgericht door enkele topstudenten uit de opleiding Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De musici delen hun ervaring in historisch onderbouwde uitvoeringen ook bij andere internationaal opererende en vermaarde barokensembles.
Vliegende start
De impact van het collectief werd al in het oprichtingsjaar duidelijk toen het gerenommeerde Festival Oude Muziek Utrecht hen als voltallig orkest in het fringe-programma uitnodigde. De Oostenrijkse radio ORF produceerde een jaar later de eerste cd: ‘L’Europe Réunie’. De pers prees New Collegium om haar ‘onbeschroomd en schrander spel’.
In de jaren 2009–2016 leerde Den Haag de flexibiliteit van het collectief kennen in sociaal-culturele Stadstournees; New Collegium bracht muziek naar immobiele liefhebbers én nieuw publiek.
Het Muziekcentrum Nederland vroeg New Collegium mede als Nederlandse vertegenwoordiging voor de showcase Oude Muziek, tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht 2010.
Internationale erkenning
Met C.P.E. Bach als centrale componist liet de tweede opname van New Collegium in 2015 zien dat de grenzen van de barok niet bepalend zijn voor haar toewijding. Op de cd ‘Empfindsam’ worden ‘de diepste sentimenten van C.P.E. Bachs ziel voor iedereen voelbaar gemaakt en Ribeiro c.s. beheersen elke nuance tot in de puntjes’, schreef de Early Music Review.
Op Koningsdag 2015 trad New Collegium in volle sterkte op voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Het collectief keerde wederom terug op het Festival Oude Muziek, ditmaal in het hoofdprogramma van 2015.
Op het prestigieuze Internationaal Van Wassenaer Concours werd New Collegium prijswinnaar 2016, en gaf ze als ‘ensemble-in-residence’ concerten en masterclasses op het 27e Internationaal Oude Muziek Festival in Brazilië.
Op uitnodiging van Ton Koopman concerteerde New Collegium in 2014 en 2017 in zijn ‘Itinéraire Baroque’ in Frankrijk. ‘Het mooiste muzikale plezier van het festival’ concludeerde de pers in 2017, en benadrukte ‘hun gevoel voor retorische vrijheid’.
In 2018 werd het collectief uitgenodigd in het vermaarde Bachfest Leipzig.
New Collegium treedt verder met regelmaat op in de concertzalen van Europa, zoals bij het Bachfestival Dordrecht, Reincken Festival Deventer, Festival Classique Den Haag, Musica Antica da Camera (Nederland), MAfestival Brugge (Belgium), Brunnenthaler Konzertsommer, Italia Mia Vienna, Internationale Barocktage Stift Melk (Oostenrijk), Dalheimer Sommer (Duitsland) en Opus Amadeus Festival (Turkije).
Muzikale flexibiliteit
Met New Collegiums derde CD ‘Chameleon’ uit 2019 laten de musici de verrassende, zeer uiteenlopende karakteristieken van Telemanns muziek zien. Het is een blauwdruk van het collectief zelf: het plezier klinkt door in elke vorm die ze aanneemt!
De vier musici die het hart van het collectief vormen, zijn als de vier klassieke elementen – aarde, lucht, vuur en water.
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Christmas Oratorio BWV 28 (1734)
Live-opname concert (Laurenskerk, Rotterdam)